yin yoga

Kom lekker bewegen en opladen

yin yoga, mindfullness, yang yoga

yin yoga

In Nederland wint yin yoga steeds meer aan bekendheid. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat we steeds meer bordjes hoog te houden hebben en onze werkzaamheden te lang in een verkeerde of belastende houding uitvoeren. Yin yoga is een vorm van yoga waarbij je wat langer in eenzelfde positie blijft en een specifiek rekgebied opzoekt. Op deze manier dragen tijd en zwaartekracht bij aan een soepeler lichaam. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De specifieke yin houdingen zorgen ervoor dat ook dieperliggende spieren meedoen en ze maken het bekken- en schoudergebied los. Het is een bijzonder fijne vorm van lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.

 

Grenzen verkennen en verleggen met yin

Aangezien je in yin yoga langer in een houding verblijft heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Het creeërt een stukje bewustwording van wat er intern en extern  van je lichaam speelt.

Don’t use the body to get into the pose

but use the pose to get into your body..

Gebruik je lijf niet om in een houding te komen, maar gebruik de houding om je lijf beter te voelen. Veel mensen waarderen dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales waarbij je desondanks opgeladen en voldaan de les verlaat. Neem even de tijd voor je lichaam.

De oorsprong van yin yoga

De Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie is de grondlegger van yin yoga zoals we die hier in Nederland kennen. Zijn theorie is gebaseerd op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. Dankzij hem en zijn leerlingen kunnen we ook de voordelen van Yin ervaren in Nederland.

Spieren en bindweefsel

De meeste sporten zijn er op gericht zoveel mogelijk spieren aan te spannen en te ontspannen, terwijl het er bij yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren lóslaat. Het rekgebied en bindweefsel zijn je ankerpunt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn stijf en niet elastisch: Yin. Spieren daarentegen zijn Yang: elastisch, dynamisch en zacht. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Echter om fit te zijn is spierkracht niet voldoende. Het is juist de flexibiliteit en fitheid van het bindweefsel en de gewrichten die maken dat we ons fit voelen. Topsporters haken veelal niet af vanwegen gebreken aan de spieren maar aan de gewrichten. 

 Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken.

Houdingen in yin

In deze tijd waarin we veelal een zittend beroep hebben belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Om het lichaam te stabiliseren zijn spieren constant aan het werk. Hierdoor worden spieren korter. De voornamelijk zittende en liggende houdingen bij yin yoga  zorgen ervoor dat de spieren weer ontspannen en verlengen. Voor yin hoef je dus geen warming up te doen, want het gaat er juist om het bindweefsel te bereiken en de spieren te ontzien.

yin en yang

yin en yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, donker is relatief ten opzichte van licht, hard tegenover zacht. Als je veel (yang-) sporten beoefend is het goed voor de balans om ook yin in je schema toe te voegen. Zo voorkom je blessures en zul je merken dat met yin je bewegingsruimte en flexibiliteit vergroot! Bovendien leer je beter te luisteren naar je lichaam. Dus discover your (Y) inside..